Melasa jest to ciemnobrązowy, złocisty, gęsty syrop o karmelowym posmaku. Zawiera całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Melasa działa wzmacniająco, witaminizująco i odtruwająco na cały organizm. Szczególnie wskazana jest na wiosnę w okresie tzw. przednówku dla osób mających kłopoty z anemią, będących w stanie chronicznego przemęczenia, wyczerpania, przy zapaleniu trzustki, w zaburzeniach miesiączkowania, dla rekonwalescentów, sportowców, jako środek osłonowy po usunięciu amalgamatów oraz dla kobiet w ciąży i karmiących. Stosuje się do słodzenia: herbaty, kawy, sporządzania napojów, w wypiekach domowych itp.
składniki: melasa trzcinowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
wartość odżywcza w 100g:
• wartość energetyczna: 1261kJ/297kcal
• tłuszcz: 0,2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,2g
• węglowodany: 69,6g
w tym cukry: 58,8g
• błonnik: 0,9g
• białko: 3,7g
• sól: 0,04g
Produkt rolnictwa ekologicznego.