Pektyna to naturalny środek żelujący do wyrobu dżemów, marmolad, galaretek, konfitur.
Pektyna amidowana wymaga mniejszego dodatku cukru.
Porcja 30g na 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do owoców gotowanych z dodatkiem pektyny cukier dodajemy gdy owoce są całkowicie miękkie.
Przygotowanie: do gotujących się owoców dodać 1 szklankę cukru wymieszanego z zawartością opakowania, gotować 3- 5 min. Dosypać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia. Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody.
Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować przez 20 min.
masa netto: 30g
składniki: pektyna amidowana 100%
Może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy i sezam.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
producent:
BATOM.PL Józef Leśniak
ul. Fieldorfa- Nila 17
31-209 Kraków
Polska
tel.: +48 12 626 00 70 www.batom.pl